Naar Nador

Het verhaal van onze studiereis naar Nador,

-          waar we overladen zijn met indrukken,

-          in de kou en de regen aankwamen en bivakkeerden,

-          waar we midden in een kleine watersnood terechtkwamen en constateerden dat het leven gewoon doorging,

-          (waar Geert zijn koffer kwijt was),

-          waar, met name de dames, een complete fanclub scholieren ontmoetten

en waar we getroffen zijn door de tegenstellingen, grootsheid en gastvrijheid  van Marokko en zijn bewoners.

 

Cursus diversiteit

In het voorjaar van 2008 hebben zes buurtbrigadiers van de politie, een netwerkinspecteur van centrum en een van West en de afdelingschefs van centrum en west een cursus diversiteit gevolgd. Bij de cursus zijn ook nog twee leerplichtambtenaren, de beleidsmedewerker jeugd en de coördinator veiligheid van de gemeente aangesloten. Om de integraliteit compleet te maken zijn ook nog twee docenten van het ROC terAa aangeschoven.

marokkoreis147desktopresolutie.jpg

De aanleiding voor het opstarten van de cursus was wat minder. De afgelopen jaren heeft Helmond last van een aantal opgeschoten jongens waarvan er nogal wat  Marokkaanse roots hebben. Overlast, hanggroepen maar ook criminaliteit. De leeftijd varieert dan van zo’n 16 tot begin 20. En passant leidt deze groep dan ook nog de opvolgers op. We kregen er met zijn allen niet echt greep op. Een goede reden dus om ons eens te verdiepen. Jan van Gestel, toenmalig politiechef, wist wel iemand die ons op weg kon helpen.

De verrassing was groot op de eerste cursusdag. Onze docente en coach was gepokt en gemazeld in de omgang met jeugd en hun ouders.  Voormalig docent ROC terAa en nu werkzaam bij de raad van de Kinderbescherming. Daarnaast bezig met een eigen trainingbureau, met name gericht op het omgaan met diversiteit. Hartstikke westers en…. Met een Marokkaanse achtergrond en gelovig moslim; Warda Boutaibi.

De eerste minuten was even wennen. Voor Warda aan de politie-uniformen; voor ons cursisten aan de hoofddoek. Maar al snel was duidelijk dat het allemaal niet uitmaakte. We hadden een club gemotiveerde mensen die wilde kijken naar wat we konden leren om een wezenlijk probleem in Helmond te kunnen tackelen.

marokkoreis182desktopresolutie.jpg

Het werd dus de cursus diversiteit. Wat we vooral geleerd hebben is in de figuurlijke spiegel kijken. Waarom behandelen we mensen met een andere cultuur of achtergrond anders. Is er echt een reden toe of is het een kwestie van napraten wat je hoort. Waarom vinden we het goed dat Marokkaanse ouders niet weten wat hun kinderen op straat uitvoeren en waarom spreken we mensen daarop niet aan. En op een gegeven moment komt dan toch de vraag; waarom gaan we niet kijken naar de plaats waar de roots van onze Marokkaanse Helmonders liggen.

Warda wilde ons helpen. Omdat onze meeste Marokkaanse Helmonders oorspronkelijk uit de omgeving van Nador, een havenstad in het noorden van Marokko, komen, besloten we naar die stad te gaan om van daar uit de omgeving te verkennen maar vooral ook kennis te maken met de mensen en gebruiken daar. Warda kende de omgeving waar ze geboren was uit de vakantiebezoeken aan familie en vrienden. Ze besloot daarom de hulp in te roepen van Mohammed Altalhaoui. Mohammed was opgegroeid en had gestudeerd in Nador. 20 Jaar geleden is hij naar Nederland gekomen. Mohammed bleek de goede keuze om de contacten te leggen voor een inhoudelijk leerzaam studiebezoek.

 

Op naar Marokko

Op vrijdag 24 oktober was het zover. Om 8 uur verzamelen in het bedrijfsrestaurant van het stadskantoor. De koffie stond klaar en de laatste afspraken voor de reis werden doorgenomen. Het eerste stuk van de reis verliep voorspoedig. Met de bus naar Schiphol en dit keer zonder files.  We waren ruim op tijd op Schiphol.

Dat was dus een goed voorteken ………..

Schiphol. Air Maroc, vlucht AT 9859, was wat vertraagd, en nog meer vertraagd en tenslotte drie uur vertraagd. Gevolg was wel een extra surveillance op Schiphol van 10 politiemensen. Die Schiphol 3 keer gezien hebben.

Maar na die drie uur ging alles weer goed. Het komt goed. Insh Allah.

De passagiers gecheckt, de koffers ingeladen. En weg waren we. Op naar Marokko. De tijd twee uur terug.

Nador

De eerste kennismaking voor de groep was luchthaven Nador. Een mooi klein vliegveld vlak bij onze bestemming. Droog, niet al te koud. Onze Mohammed had al geregeld dat we een VIP ontvangst kregen. Alle paspoorten verzamelen en als groep door de douane. Met voorkeursbehandeling bij de formaliteiten. Koffers zoeken (en Geert vond die van hem niet) en op naar de stad.  Naar hotel Babel.

Ons hoofdkwartier voor het verblijf in Marokko. Een mooi middenklas hotel met redelijk comfort. marokkoreis21desktopresolutie.jpg

Vriendelijk en met een folkloristische ontvangst met dames uit het sprookje 1001 en 1 nacht.

Ingechekt, nog even geborreld en op tijd naar bed. De volgende dag startte immers ons programma.

We waren veilig. Hadden politiebewaking tijdens ons verblijf in Nador.

Gasten mag hier niets overkomen.

 

De school “Abdelkarim Elkattabi.

Jeugd was het hoofdthema van ons bezoek. Niet alleen onze leerplichtambtenaren en docenten waren benieuwd naar het onderwijs in Marokko maar ook de politiemensen in ons gezelschap waren benieuwd naar de “echte””jonge Marokkanen. Vandaar de keus om te beginnen op een lyceum, in Marokko een brede middenschool.  

marokkoreis71desktopresolutie.jpg

Nadat we verwelkomd waren door de directeur die zich liet bijstaan door zijn docent Engels om te tolken werden we door de directeur en een aantal voortreffelijk Engels (jawel) sprekende leerlingen rondgeleid door het lyceum. Wat opviel waren de witte jassen waar de leerlingen mee rondliepen. Het schooluniform. Niet geliefd bij de studenten maar wel verplicht. Een grote verscheidenheid in studenten. Rijk, arm. Modern en orthodox. Maar allemaal leergierig en vooral zeer benieuwd wat wij nu eigenlijk kwamen doen.

Enthousiaste jongelui die zich vastklampten aan het bezoek om maar zoveel mogelijk te weten te komen. We hebben een aantal lessen bijgewoond. De methodiek was niet wezenlijk anders. De orde in de klas was wel wat degelijker dan wij gewend zijn. En de faciliteiten, naar onze westerse begrippen, erbarmelijk. Slecht meubilair. Uitgewoonde lokalen. Maar desondanks studiezin en gemotiveerde leerlingen.

Na de rondgang door de lesgebouwen hebben we over en weer ervaringen uitgewisseld. Afspraken gemaakt over de voortgang en al aangekondigd dat we wel wat voelden voor uitwisseling en stages over en weer.

Ik zal maar niet vermelden dat ik gehoord heb dat als we 50 Helmonderkes konden inwisselen voor 50 tegenpolen uit Nador ons probleem een heel eind zou zijn opgelost. We hebben deze oplossing wel even door-gepraat……Nador zit er niet op te wachten.

Om een indruk te krijgen van Nador als aanlandingsplek van Europese Marokkanen die per auto naar hun thuisland gaan zijn we gaan kijken naar de plaats van de Ferries. Een groot havencomplex met faciliteiten en een erg goed visrestaurant in de buurt. Wat een visschotels maken ze hier.

marokkoreis92desktopresolutie.jpg 

 

Je eet er je vingers bij op. Dat mag ook. Al weer een verwondering. Waarom zitten die witten zo moeilijk te doen met een mes en een vork. Vis eet je veel gemakkelijker met je vingers……….

 

 

 

Secodel

De namiddag hebben we besteed aan een bezoek aan een vrouwencentrum. De stichting Cecodel heeft een tiental van deze vrouwencentra opgezet in Noord Marokko.

Aan de rand van Nador, aan een onverharde weg staat ineens een modern ingericht gebouw. Nieuw. Bedoeld om ongeletterde vrouwen uit de omgeving een stuk ontwikkeling en zelfredzaamheid te leren. En dat gebeurt op een manier die de vrouwen aanspreekt.

marokkoreis116desktopresolutie.jpg

Op het centrum leren ze, in een veilige omgeving (de staf en docenten allemaal vrouwen) lezen en schrijven. De lesstof is modern. Ze hebben het er over de rechten van de vrouw. Maar ze leren er ook naaien met moderne naaimachines, weven, tapijtknopen. Er is ook een computerlokaal. Niet uit het jaar “stillekes”maar met moderne hardware en uiteraard internet. (Konden we meteen even onze mail lezen ).  Als mama naar het vrouwencentrum gaat komen de kleintjes (tot 4 jaar) mee. Krijgen kleuteronderwijs. In het Arabisch en in ’t Frans. Hoezo taalachterstand als ze aan het basisonderwijs beginnen?????????

En ’s-avonds. Is het vrouwencentrum ook beschikbaar voor mannen. Kunnen die zien waar hun vrouwen worden bijgeschoold en krijgen ze zelf ook cursussen aangeboden. Het doel. Mensen uit hun isolement halen, helpen voor zichzelf te leren zorgen en de overgang naar een moderne maatschappij makkelijker te maken.

Indrukwekkend. Hier kunnen we iets van leren. Een gecombineerde cursus inburgering ….niet alleen voor Marokkaanse mensen maar ook voor andere nationaliteiten..

En terug naar het hotel. Op de terugweg genoten van een supertransport. Twee wasmachines mee op de bromfiets; en gewoon doorrijden alsof er niets aan de hand is. Weer eten. Lekker en ook gezond. En hoezo geen alcoholische drank in Marokko.

Bier (achteraf bleek maar een beetje) maar ook  voortreffelijke Marokkaanse wijn.

 

Mechelen

Als afsluiter voor de onderwijs- en gemeentemensen nog een ontmoeting met collega’s uit Mechelen. Ook zij waren op zakenbezoek in Nador. Aardig bijgepraat. De insteek van Mechelen was wel anders. Op bestuurlijk niveau zijn tussen die twee steden al afspraken gemaakt. Een van de afspraken was om te kijken naar gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling op het niveau van hogeschool en universiteit. We hebben afgesproken elkaar op de hoogte te houden wat we gaan doen. Wie weet trekken we in de toekomst toch een stuk samen op.

 

Het Binnenland

Onze tweede dag gebruiken we om het binnenland in te trekken. Beni Said.

Wij dachten aan droog, stoffig en aangename temperatuur. Het was koud en het regende. Maar we zaten droog en warm in ons busje. De bergen in dus. De eerste ervaring was een vakantiepark opgezet door een Frans echtpaar. Ergens in het Rif gebergte in de omgeving van Nador met een prachtig uitzicht. Aanrader om een paar daagjes te zijn.

En vandaar verder. Het echte binnenland in. En toen werd duidelijk wat er aan regen viel en gevallen was. Beekjes die kolkende bergstromen waren geworden. Stukken weg weggeslagen. En regen, regen en regen. Huisjes, hutjes eigenlijk in het midden vamarokkoreis243desktopresolutie.jpgn nergens (vertaald uit het Engels) . En dan Amejjou, het streekcentrum met winkelcentrum. Alles open. In de regen.

Openluchtslager met een breed assortiment dat je af en toe nog aankeek. En een groenteman met een assortiment en kwaliteit die niet zou misstaan in onze AH’s. En mensen op de terrassen. Onder de luifels. Aan de thee. Wachten tot het weer droog werd. Insh Allah.

We zijn doorgereden naar onze tussenstop om te eten.

 

Op zijn Amazighs (Berbers). Naar de top van een berg . Over steeds slechter wordende wegen. Snel uit de bus naar binnen. Een ruimte van 3 bij 8 meter. Kussens tegen de muur en op de grond. Wat lage tafels en een gaslamp. Brood met honing, Couscous met kip; met onze vingers te eten.

 marokkoreis236desktopresolutie.jpg

En cactusvruchten. Uit de heg rondom de hut. Geen vrouwen gezien. Bleven in de keuken. Onze dames hebben een tegenbezoek gebracht. De heren waren niet welkom. Overigens…Geen toilet voorhanden. Op speciaal verzoek werd er een emmer aangedragen waarin de behoefte kon worden gedaan en die door de bewoners weer geledigd zou worden. Maar vanaf gezien en opgehouden tot Nador. En weer verder. En nog meer regen. Kunnen we verder of niet. Langzaam maar zeker kwamen we weer uit het Rifgebergte en terug richting stad. Toen werd pas duidelijk hoe veel regen er in korte tijd gevallen was. Lager in de bergen zagen we al dat de beekjes kolkende stromen waren geworden. Bij de monding stroomde de rivier die alles verzamelde als een gigantische bruine kolkende koffievlek de zee in. Enorm. Maar diezelfde rivier was ook door de stad gestroomd. Aanvankelijk leek het mee te vallen. Theedrinkende mensen op de terrassen onder de luifels. Alleen in ’t centrum van de stad waren er geen terrassen en luifels meer. Weggespoeld; onder water. Onder de troep. Afgebroken en meegesleurde cactussen. Een meter water. Net zoveel water boven als onder de brug. Het nieuwe treinstation dat bijna klaar was deels door het water ondermijnd en verzakt.

GRIP 37 dus…………..?  marokkoreis452desktopresolutie.jpg

Maar niets van dat alles. Afwachten tot het ophoudt met regenen. Er was regen nodig, het was wat veel ineens. Er zijn geen gewonden of doden. Het komt goed. Insh Allah.

We zijn doorgereden naar ons hotel.

Over half weggespoelde straten.

Langs ondergelopen huizen. En hebben ook onze regelmaat weer opgepakt….. eten en daarna napraten en naborrelen.

 

De politie.

Onze begeleiders hadden een ontmoeting geregeld met de regionaal korpschef.

Een bang vermoeden dat de ontvangst wel eens niet door zou kunnen gaan… GRIP 37.

Niets van dat alles. De korpschef had zijn beloofde tijd vrijgehouden. Dat hij die nacht wel degelijk in touw was geweest vertelde hij gaandeweg de ochtend. Een interessante ochtend. Zeer gastvrij. Bloemen voor onze dames. In het eerste deel van het gesprek liet de korpschef zien dat hij, als hoogst leidinggevende, nog steeds deelnam aan operationele politieacties. Hij lichtte een grote drugsactie toe waarbij hij letterlijk als boegbeeld met stengun deelnam aan de aanhouding van een aantal drugsmokkelaars. Heel veel informatie, een stuk vooral voor politie-oren bestemd.

marokkoreis287desktopresolutie.jpg

Maar ook het politiewerk in Marokko. Werken met korte termijn doelen. Een korpschef is hier integraal manager voor een eigen gebied (6600 km2) maar wel binnen nationale kaders. Het politiebeleid kent vier basiswaarden: eerlijkheid, duidelijkheid, gelijkwaardig en moed.

Onze afdelingchef centrum, Huub Snoeks, gaf zijn visie op politiewerk en de integraliteit daarin. Haalde de kernwaarden van Zuid-oost Brabant aan: Daadkracht, integriteit en trots.

Beide politiemanagers vonden zich in de uitspraak dat actief managen het motto hoort te zijn.

In het tweede stuk van zijn betoog kwam de mens achter de politiecommissaris in beeld. Een orthodoxe Koran opleiding als basis. Gestudeerd. Opgeklommen in rang en belangrijkheid in de politiehiërarchie. Veel verschillende standplaatsen. Een brede kijk op de samenleving en op Europa. Te gast geweest bij diverse Europese politiecollega’s. En veel gezien en gehoord.

En vanuit die brede kijk de vraag beantwoordend wat we met die vervelende Marokkaanse jongeren aan moeten. Een frons. “Welke Marokkaanse jongeren?”  Het zijn jongeren geboren en getogen in Nederland. Ze zijn verwend. Dus treed op en behandel ze niet apart. Maar ook: Communiceer en heb begrip. Behandel elkaar als mens. En  houdt er rekening mee dat de Marokkaanse eerste generatie van het platteland kwam en met een gigantische achterstand naar Nederland is vertrokken. En denk aan onze gezamenlijke basiswaarden. Laat je oren niet hangen naar politici als Wilders. En begin niet met het opvoeden van het kind…. Begin bij de moeder.

Een politieman ook geïnteresseerd in de aanpak in Helmond. Luisterend naar de professionals in de straat en net als de Nederlandse politiemensen in het gezelschap, trotst op het politiewerk.

Een advies van hem over imams. Leidt mensen op in Nederland. Zorg dat ze niet alleen de Koran kunnen citeren maar eis ook dat ze midden in de samenleving staan zodat ze echt raad kunnen geven aan de gelovigen. In Marokko eist de overheid een degelijke academische opleiding van imams.

En na de middag voetbal. Het zaalvoetbalteam van de politie Nador tegen de Helmondse afvaardiging. Zorgen vooraf. Gemiddeld 15 jaar jonger, 15 kilo lichter. Daarbij konden ze ook nog voetballen. 9-2. Viel niet tegen. Een publiek dat door ons was omgekocht. En een sportieve ontmoeting. Goed gevoel.

marokkoreis366desktopresolutie.jpg

Er is afgesproken dat de politie mensen gaat uitwisselen. In de vakantietijd naar Nador.

De commissaris krijgt meer dan 300 mensen bijstand om de Europeanen bij te sturen. Helmond kijkt graag mee. Op onze beurt heten wij Marokkaanse politiemensen welkom.

De commissaris van Nador komt in het voorjaar naar Helmond als inleider voor een symposium over de jeugdproblematiek.

 

Die avond hebben we gegeten bij onze gids thuis. Soep, couscous met vlees en groente, nagerecht. En door een nachtelijk Nador naar het hotel.

 

Een paar honderd kilometer binnenland

Toch een kleine nawee van de overstroming. We hadden een afspraak met de burgemeester om ons te presenteren als bezoekende groep. Dat ging helaas niet door. De burgemeester had zaken te doen met enkele ministers om snel zaken te regelen zodat de schade in zijn stad snel hersteld kon worden.

Voor ons betekende het dat we eerder afreisden naar ons tweede reisdoel in Marokko, Fes. Niet vliegen deze keer maar 100-en kilometers in de bus, dwars door het uitgestrekte platteland van Marokko. De weg was prima. Liep ongeveer parallel aan de nieuwe spoorlijn die is aangelegd en zijn voltooiing nadert. Wat een land . Wat een tegenstellingen. Bergen in alle kleuren.

marokkoreis475desktopresolutie.jpg

Schaapskuddes. Benzinestations; een hutje met 10 jerrycans. Eindeloze kilometers door aangeplante eucalyptusbossen. En dan ineens, een rustplaats. Aangelegd voor de bezoekers in de vakantietijd. Modern. Met een mogelijkheid om wat te eten en, ….om te bidden. Verder weer de eindeloze vlakten. En dan ineens . We staan voor een lage brug. Bleek dat de weg twee dagen eerder afgesloten was geweest omdat de brug onder water stond. Gelukkig konden we door.  Verder door het niemandsland. Het wordt drukker. Ook in dit midden van nergens ineens een grote inlandse markt.

 

Echt noord Afrika. Een pick-up met pa achter het stuur en 6 vrouwen in de laadbak. Een bestelauto met 3 kuub mandarijnen los achterin. Schapen. Volgeladen ezels en muildieren.

marokkoreis494desktopresolutie.jpg

Kleurrijke Afrikaanse kledij. En een tint donkerder mensen dan in de kuststreek.

We rijden verder. Ineens, buiten het marktdorp, een gigantisch kazernecomplex. Zendmasten, bewaking, zonnepanelen, bewaking. De 21e eeuw. Op nog een 3 kilometer afstand van de markt.

 

Verder door de eindeloze dorre vlakte. Het water was al weer grotendeels weg.

 

Fes

En dan rijd je Fes binnen. Een stad van tegenstellingen. Een tegenstelling ook met Nador. Fes, de koningsstad met cultuur en historie. Nador, een tot voor kort achtergestelde havenstad in Berbergebied. Fes met zijn middeleeuwse kern omzoomd door moderne gebouwen. Gelukkig is ons hotel ook modern. Nog even een koffie, of een pilsje bij de buren die alcohol verkochten. En op tijd naar bed. Het is vermoeiend zo’n dag. Overigens ook hier weer de politie die over ons waakte. De politiecommissaris van Nador had zijn collega in Fes op de hoogte gesteld. Ook in Fes hadden we beveiliging.

Fes. Een stad in een islamitisch land. Geen kerkklokken die ons wakker maakten Wel de Imam die om 05.00 uur opriep tot gebed. Vroeg hoor.

De dag begonnen met een bezoek aan de joodse wijk. Een stukje oorlogsgeschiedenis waaruit bleek dat Marokkanen uit Fes veel Joden gered hebben uit de klauwen van de nazi’s. Een indrukwekkende joodse begraafplaats, met bij de uitgang een affiche met de oplossing voor erectiestoornissen. En verder wandelend door een stuk middeleeuwse stad gebouwd en nog steeds bewoond door joden. Met aansluitend de eerste bazaar die weer leidde naar een koninklijk paleis.

Verder naar de rand van de stad om een beeld te krijgen van de uitgestrektheid van de stad; de groeiringen. Een keramiekfabriek met aangrenzende bouwstenenfabriek. Weinig machinaal; zwaar handwerk.

En weer verder. De oude binnenstad in. De bazaar. Winkeltjes eindeloos. Oppervlakte van 2 bij 3 meter tot de nok volgestouwd. Aan steegjes met een breedte van nauwelijks 1,5 meter. Geen auto’s dus. Alles op de nek of op de ezel. Kleren, eten, alles te koop. De commercie. Onze gids kreeg kennelijk provisie bij de leermakers. Eerst een blik in de leerlooierijen. Smerig. Handen en voetenwerk. Mensen tot hun nek in de bakken met verfstof. Dagloon; € 6,-En leren spullen; eindeloos. En de groep… niet alleen kijken maar ook kopen.

Verder. Naar de tapijtfabriek. Wat opdringerig. We hebben nog gekeken naar een vliegend exemplaar. Omdat dat niet geleverd kon worden hebben we toch maar niets gekocht.

marokkoreis721desktopresolutie.jpg

En op de terugtocht naar de uitgang, de slagerijen

Laat in de middag zijn we terug gegaan richting hotel. Maar eerst gegeten bij een pizzeria. Kebab met friet en pizza’s. We waren tenslotte in Marokko. ’s-Avonds nog Fes in. De winkelstraten verkend. Redelijk westers. Gigantische tegenstelling met de bazaar. De petit taxi die ons door de halve stad heen terugbracht voor €1.30; en de chauffeur die vond dat €1.50 euro toch wat zwaar overbetaald was. En toen koffie; of weer een pilsje bij de buren.

 

 

 

 

Melilla

Terug naar Nador. Vroeg uit de veren. De omgekeerde reis. Zonder problemen in een keer door. Daardoor was er nog tijd voor Melilla, de Spaanse enclave die tegen Nador aanligt. Melilla is vaker in het nieuws geweest omdat het voor veel Afrikanen de poort is naar Europa. Complete veldslagen zijn er uitgevochten om mensen te beletten de enclave binnen te komen.marokkoreis832desktopresolutie.jpg Tegenwoordig staat er een driedubbel 10 meter hoog hek compleet met wachttorens tussen Nador en Melilla. De grenspost daarentegen is chaotisch. Er wordt van alles van de enclave naar  Marokko getransporteerd. Vaak op de nek; achter op de brommer. Het krioelt er van het volk. Rommel, rotzooi. Een halfdood geslagen figuur in de berm. En de politie kijkt toe. En gelooft het wel.

Geen foto’s (behalve voor Henry).

En dan Melilla. Je bent ineens in Spanje. Netter, geordender, welvarender. De juiste mix tussen Europa en Afrika. De tegenstelling is tastbaar.

Ook nog even gekeken in Nador. De troep was al voor een groot deel opgeruimd. Alles werkte weer. Nog wat modder in de binnenstad maar verder geen problemen. Het komt goed, insh Allah.

En de laatste avond. Gegeten in het hotel. Afscheid genomen van de twee dames die ons verzorgd hebben in de tijd dat we in Nador waren. Die vonden het fantastisch met de Helmonders. Een groep die plezier had maar die zich perfect en correct gedroeg. De commissaris van Nador die ons de laatste avond kwam uitzwaaien.

 

Naar huis

Super vroeg op, we wilden om 7 uur vliegen. Dat lukte.

marokkoreis908desktopresolutie.jpg

Een vliegtuig dat stipt vertrok. Een vermoeid gezelschap. Schiphol keurig op tijd. En het thuisfront dat ons ’s-middags weer omarmde bij het stadskantoor. Wij blij dat we weer thuis waren maar ook ontzettend veel indrukken rijker.

 

En hoe verder:

-          De politiecommissaris van Nador komt in het voorjaar naar Helmond als gastspreker op een symposium over jeugd en de omgang met allochtone Nederlanders.

-          Het ROC gaat samen met Jan van Brabant kijken of stages en uitwisselingen tussen studenten en leerkrachten over en weer mogelijk zijn.

-          Wethouder Boetzkes heeft intussen de president van de raad van bestuur van de welzijnsstichting en de directeur van het lyceum uit Nador al in Helmond ontvangen. Hij is uitgenodigd om in het voorjaar naar Nador te komen.

-          Wellicht een stageplek binnen de gemeente?

 

Afsluiting

Voor de cursisten betekende het een afsluiting van de cursus diversiteit. Wij zijn anders gaan kijken. Hebben een spiegel voorgehouden gekregen. Zijn gemotiveerd om door te gaan bij de aanpak van jeugd die problemen geeft.

Maar we hebben ook meer respect gekregen voor de mensen met Marokkaanse roots die het wel goed doen in Nederland.

Wellicht is de bril waardoor we kijken wat gekleurder geworden. Hij is zeker helderder geworden.

Tekst:  Ton Wouters

Foto’s: Henry van den Heuvel en André Heijndijk